Eén tegen eenzaamheid met Virtual Reality

Eén tegen eenzaamheid met Virtual Reality

29 oktober 2020 -- communicatie@xtra.nl

Eén tegen eenzaamheid met Virtual Reality
Techniek kan verbinden, dat blijkt wel uit een samenwerking tussen Xtra en Q42. Met ons concept EldersVR, wonnen we de hoofdprijs tijdens de Hackathon Zorginnovatie van de Gemeente Den Haag in 2017. Deze Hackathon stond volledig in het teken van gezond ouder worden.

Dankzij de bijbehorende geldprijs hebben we de afgelopen drie jaar een innovatieve aanpak gerealiseerd. Ons concept, EldersVR, draagt bij aan de strijd tegen eenzaamheid. Eenzaamheid zit vooral achter de voordeur en is vaak onzichtbaar. Ouderen blijven steeds vaker thuis; soms doordat zij slecht(er) ter been zijn, maar ook omdat hun netwerk steeds kleiner wordt. De drempel om het huis uit te gaan wordt steeds hoger.

EldersVR is een innovatief en letterlijk grensverleggend concept: ons concept brengt ouderen in een virtual reality (VR) elders. Op dit moment worden er al 55 VR-brillen in zorg, welzijn en onderwijs aangestuurd door onze EldersVR app. Iemand die slecht ter been is kan dankzij ons platform in virtual reality het Maurtishuis bezoeken. Iemand die het spannend vind om alleen op pad te gaan, kan met behulp van EldersVR de volledig in virtual reality de bus nemen naar het wijkcentrum en daar de activiteit Bewegen voor Ouderen volgen. Wellicht helpt dit de drempel te verlagen, om een volgende keer écht de bus te nemen naar het wijkcentrum! Al onze filmpjes zijn ook samen te ervaren, ouderen kunnen tegelijkertijd een VR-bril dragen en samen op pad gaan in een virtual reality. Virtual Reality kan eenzaamheid verminderen en zelfredzaamheid vergroten.

EldersVR tijdens Werkconferentie VWS: HOE DAN? Regio West
Wil je meer weten over EldersVR? Tijdens de landelijke (online) conferentie van het VWS op donderdag 12 november, verzorgen wij vanuit Xtra een interactieve workshop over EldersVR. Het VWS organiseert deze conferentie in het kader van het actieprogramma: Eén tegen eenzaamheid. Ouder worden zonder eenzaamheid. Dat wil iedereen. Maar hoe dan? Daarover gaat deze unieke combinatie van een levendige talkshow en interactieve werksessies voor beleidsmakers uit alle domeinen en betrokkenen vanuit maatschappelijke en culturele ondernemingen, die op zoek zijn naar best practices en (verder) willen bouwen aan lokale coalities.

Wil jij meer weten over EldersVR en deelnemen aan de werkconferentie, meld je dan aan:  https://dashboard.networkapp.com/forms/AbCgqztCeLbrQBXM