Nieuws archief

Nieuws archief

Ouderen maken kennis met Virtual Reality in Wijkcentrum Mariahoeve

15 augustus 2017

Afgelopen week startte in wijkcentrum Mariahoeve een bijzonder initiatief: Xtra begon er samen met Hack The Planet het proefproject ‘Elders VR’, waarbij senioren kennismaken met het fenomeen Virtual Reality. Het project is een uitwerking van het concept waarmee Hack The Planet eind vorig jaar een zogeheten Hackathon won over ouderenzorg. Het idee is dat door middel van Virtual Reality, senioren die eenzaamheid ervaren, uit hun isolement worden gehaald.

Bij Virtual Reality krijgen deelnemers een speciale bril op, waarmee je als het ware een andere wereld binnenstapt. Op die manier kan men bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te duiken in het Great Barrier Reef, op safari te gaan in Afrika of in een gondel door Venetië te varen. Het op deze manier vergroten van je wereld blijkt veel gespreksstof op te werpen bij de deelnemers, die altijd in koppels van twee meedoen.

‘Ik ben gaan duiken’ zegt Rebecca, bezoekster van het Wijkcentrum. ’Het is net echt. Ik denk dat het helpt om mensen even uit de realiteit te halen. En je raakt aan de praat met elkaar omdat je samen iets meemaakt.’

Floris van Hack The Planet: ‘Wat we hier testen is nagenoeg precies hetgeen we op de tekentafel hadden. Deelnemers reageren heel enthousiast. Het project is nog volop in ontwikkeling. De virtuele omgevingen die hier getoond worden hebben een exotisch karakter, maar in vervolgproject ‘Elders@Home’ kunnen ouderen straks vanaf de bank thuis, een virtueel kijkje nemen in bijvoorbeeld een wijkcentrum of bij een dagbesteding. Zo worden de drempels voor wie gebruik maakt van de bril verlaagd.’

Aan deze pilot, die binnenkort ook zal worden gestart in de Julianakerk in Transvaal en aan het Cromvlietplein in Laak-Noord, is een onderzoek gekoppeld in de vorm van een vragenlijst voor deelnemers. Doel daarvan is te bekijken of deze test na verloop van tijd inderdaad een vermindering van eenzaamheidsgevoelens tot gevolg heeft.

Nieuwsgierig geworden?
De Virtual Reality set zal ook in gebruik zijn tijdens de komende Goed Voor Elkaar festivals in Den Haag. Kijk voor de data en locaties op www.denhaag.nl/voorelkaar. Voor vragen over de pilot in de wijkcentra kunt u contact opnemen met Stef Beun via s [dot] beun [at] voorwelzijn [dot] nl.

Veel belangstelling voor Virtual Reality Project 'Elders'

03 juli 2017

Samen met Hack The Planet/ Q42 was Xtra 30 juni bij VeiligVitaal in WorldForum aanwezig. Dit informatieve evenement voor alle 55-plus inwoners van Den Haag had de hoofdthema’s veiligheid en vitaliteit. 

Xtra was aanwezig met een Virtual Reality installatie. Steeds konden twee deelnemers samen op reis gaan door de VR-bril op te zetten. Vooral de safari tussen de wilde olifanten en de gondeltocht door Venetië waren favoriet. Dit Virtual Reality project 'Elders' richt zich op het doorbreken van isolement bij ouderen en verlaagt drempels om contact te hebben met anderen. Het biedt in de nabije toekomst voor ouderen ook de mogelijkheid om, vanaf de bank thuis, vast een virtueel kijkje te nemen bij bijvoorbeeld dagbesteding of de wijkmaaltijd.

Bekijk hier de reactie van een deelnemer.

Xtra jaarbericht 2016

27 juni 2017

Ook in 2016 hebben onze welzijnsprofessionals zich weer ingezet door te luisteren, een vraagbaak te zijn, te interveniëren en condities te creëren zodat mensen kunnen meetellen en meedoen. Het jaar van Xtra laat een aantal van onze ontwikkelingen en prestaties zien.

Xtra is aanwezig met aandacht: alert, deskundig en betrokken. Daarbij richten we ons op mensen die buiten de boot (dreigen te) vallen. We bieden ondersteuning die hen, waar mogelijk, in staat stelt zich verder te ontwikkelen en regie te nemen. We willen graag een samenleving waarin iedereen meetelt en mee kan doen.

Bekijk hier ons jaarbericht 2016.

Al 25 'nieuwe collega's' in kader van STiP banen

12 juni 2017

Er zijn inmiddels al 25 'nieuwe collega's' gestart bij Xtra in het kader van de STiP banen. Zij krijgen bij ons de mogelijkheid om uit de uitkering te komen en zich de komende tijd te ontwikkelen, zodat zij door kunnen groeien naar een reguliere baan.

Lunchroom Parkoers vernieuwd

09 juni 2017

Lunchroom Parkoers in het Zuiderpark is vernieuwd. Na een verbouwing van vijf maanden is Parkoers nu ook een leerwerkcentrum voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren werken in de keuken, bedienen in de lunchroom en helpen bij de catering in de vergaderzalen. Op 1 juni opende wethouder Baldewsingh ons vernieuwde Parkoers.

De menukaart is uitgebreid en voor de gerechten maken de koks gebruik van zoveel mogelijk seizoensgebonden producten die bij voorkeur uit de buurt komen. Parkoers heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Parkoers is ook een plek waar jongeren komen om te leren en werken. Parkoers biedt vanaf nu leerwerkplekken aan jongeren met een arbeidshandicap, die op de 'normale' arbeidsmarkt minder gemakkelijk een baan vinden. Met leerwerkplekken in Parkoers worden zij daarbij ondersteund. Ze worden opgeleid tot gastvrije en klantvriendelijke medewerkers die met plezier bezig zijn. Zo draagt Parkoers bij een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Deskundige professionals begeleiden deze jongeren in hun privé-situatie, en staan ook de (potentiële) werkgevers met raad en daad terzijde.

Daarnaast biedt Parkoers nog steeds mogelijkheden voor verhuren en cateren. Het zalencentrum van Parkoers is aangepast aan de eisen van nu. Ruime lichte zalen met alle moderne apparatuur die nodig is voor een goede bijeenkomst of efficiënte vergadering. De catering wordt verzorgd door jongeren die in Parkoers een leerwerkplek hebben.

Investeer in jeugd- en jongerenwerk; Xtra gesprekspartner in landelijk rapport

08 juni 2017

Gemeenten moeten investeren in meer jeugd- en jongerenwerk ter preventie van polarisatie en radicalisering. Jeugd- en jongerenwerkers dragen bij aan sociale cohesie doordat zij jongeren en ouders écht weten te bereiken en hen kunnen helpen. Ze zijn daardoor cruciaal voor de samenlevingsopbouw, effectief veiligheidsbeleid en het tegengaan van radicalisering. Dat stelt Naima Azough in het rapport  Weerbare jongeren, weerbare professionals dat zij 29 mei presenteerde.

Azough deed dit onderzoek als Speciaal rapporteur naar voorkomen van extremisme en bevorderen van sociale cohesie in het jeugddomein (VWS/OCW). Polarisatie ontwricht de samenleving en kan leiden tot extreme vormen van radicalisme, zoals rechts- en linksextremisme en jihadisme. Polarisatie tast het zelfbeeld en een gezonde ontwikkeling van te veel jongeren aan. Jongeren voelen zich buitengesloten en haken af. Jongeren moeten dus merken dat zij erbij horen en ertoe doen. Onderwijs, sociaal werk, zorg en politie moeten eensgezinder samenwerken.

Voor deze verkenning is gesproken met vele professionals, deskundigen en bestuurders. Xtra is één van de gesprekspartner. Ons convenant tussen jeugd- en jongerenwerk, politie en onderwijs is landelijk als één van de zes goede voorbeelden in het rapport beschreven.

Sociaal Werk Nederland overhandigt dinsdag 13 juni het Manifest ‘Hou ze erbij, voorkom uitsluiting van Jongeren’ aan de Tweede Kamer.

JIT! magazine

04 mei 2017

Kijkend naar de ontwikkelingen in onze samenleving zien we dat met name voor de groep jongeren waar het JIT (Jeugd Interventie Team) zich op richt de samenleving steeds complexer wordt. Jongeren met problemen thuis of juist zonder huis, met financiële moeilijkheden of met psychische problematiek. Dat zijn ook jongeren die stuk voor stuk mogelijkheden in zich dragen. Hoe kunnen al onze jongeren meetellen en meedoen? Voor het JIT is dat de essentie. Hoe de medewerkers van het JIT zich daarvoor inzetten en hoe jongeren zelf weer de regie over hun leven kunnen voeren leest u in ons JIT magazine

Overeenkomst met gemeente voor 50 Stipbanen getekend

06 april 2017

Woensdag 5 april vond de ondertekening plaats van de overeenkomst tussen de gemeente Den Haag en Xtra om 50 banen te creeren in het kader van de Stipbanen. Additoneel werk als impuls voor de werkgelegenheid en als perspectief voor mensen in de bijstand. Meetellen en medoen staat voorop.

Máxima bezoekt CJG Den Haag met Argentijnse first lady

03 april 2017

Koningin Máxima en de Argentijnse presidentsvrouw Juliana Awada hebben afgelopen week een werkbezoek gebracht aan het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Ypenburg. De Argentijnse president Mauricio Macri was samen met zijn vrouw voor een tweedaags staatsbezoek in Nederland.

Het CJG biedt kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar en hun ouders en opvoeders hulp bij alle vraagstukken over gezondheid, zorg, opgroeien en opvoeden. Koningin Máxima en Juliana Awada hebben onder andere uitleg gekregen over het Opvoedsteunpunt.

Xtra, PEP en gemeente tekenen convenant

29 maart 2017

Gisteren tekenden Xtra, PEP Den Haag en de gemeente Den Haag een convenant. De versterkte samenwerking is hiermee bekrachtigd. De samenwerking richt zich vooral op de Servicepunten XL in de stad. Op elke locatie van Xtra zal de Vrijwilligers Vacaturebank en het platform Den Haag Doet vertegenwoordigd zijn. PEP tekende voor het opleiden van de vrijwillige intercedenten die op de vrijwilligerspunten werken. De dagelijkse coördinatie en aansturing doet Xtra. Ook Den Haag Doet Burenhulp is inmiddels bereikbaar op alle plekken, via Den Haag Doet. Kortom: een klinkende samenwerking waar nog veel meer muziek in zit!

Foto: Michel Heerkens

Op de foto v.l.n.r.: Eric Lemstra (Xtra), Ineke Lemmers (Gemeente Den Haag), Margo van Rheenen (Xtra), Annemiek Haneveld (PEP Den Haag), Charlie Ortega (PEP Den Haag) en Fenna Noordermeer (PEP Den Haag).

Mantelzorg werkt

28 februari 2017

Aandacht, begrip en samen zoeken naar oplossingen zijn de kern van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. 1 op de 6 mantelzorgers combineert de zorg voor een naaste met werk.  Ook binnen Xtra zijn er collega’s die mantelzorg combineren met werk. Als organisatie vinden wij het belangrijk dat collega’s ondersteund worden in de balans tussen werk en privé. Want collega’s die mantelzorger zijn, kunnen vaak in de combinatie werk en mantelzorg ondersteuning en begrip gebruiken. Xtra wil zich inzetten voor deze collega’s door dit jaar te werken aan de ‘erkenning mantelzorgvriendelijk werkgeverschap’.

De eerste stap is afgelopen vrijdag gezet. Meta Carbaat heeft namens Xtra de intentieverklaring ‘mantelzorg werkt’ ondertekend. Met het project ‘mantelzorg werkt’ informeert, adviseert en faciliteert de gemeente Den Haag organisaties om mantelzorgvriendelijk te werken.  Andere betrokken partijen die zich committeren aan het project zijn o.a. Florence, PEP, Holland Casino, Nationale Nederlanden en de Haagse Hogeschool.

Xtra met verschillende onderwerpen op Den Haag FM

02 februari 2017

Xtra werkt sinds eind vorig jaar samen met Den Haag FM. In januari zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen.

Buurthuis van de toekomst De Sprong heropend

Na een aantal maanden dicht te zijn geweest is Buurthuis van de toekomst De Sprong weer geopend. In de Sprong ontmoeten bewoners van Oude Centrum elkaar. Vrijwilligers en ondernemers gebruiken de ruimtes om activiteiten en projecten uit te voeren en maatschappelijke instellingen en bedrijven houden er kantoor. Bekijk de opname hier.

Dromen Denken Doen Award

In het radioprogramma De Goede Zaak op Den Haag FM waren Michel Koolmees van Xtra en Marco Nicolai van de Haagsche Businessclub te gast. Samen werken zij aan de Dromen Denken Doen (DDD) Award. Beluister hier de opname.

Welzijn in de wijk

Daarnaast werd in de rubriek ‘Welzijn in de wijk’ aandacht gegeven aan:

 

 

 

 

140 zonnepanelen voor Xtra

23 januari 2017


Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn niet meer weg te denken in deze samenleving.
Als maatschappelijk betrokken organisatie wil Xtra een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de locaties. In samenwerking met de gemeente Den Haag, Eneco, Klimaatroute, Greenhart Solar Systems en Van Ginderen zijn 140 zonnepanelen op het dak van één (Wijkcentrum Bouwlust) van de 150 locaties gemonteerd. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamingsproces.

De opwekking van de zonnepanelen is naar schatting 36.000 kWh per jaar. Het verbruik van de locatie bedraagt 120.000 KwH per jaar. Dit betekent een energiereductie van 30%. Daarnaast is het pand onlangs eveneens voorzien van LED-verlichting wat een extra energiebesparing van 60% oplevert.

Xtra heeft als ambitie om alle locaties die geschikt zijn voor de toepassing van duurzame energie, hiervan te voorzien.

Regie in eigen hand voor onze klanten en medewerkers

19 januari 2017


Xtra doet haar uiterste best om in deze tijd van eigen regie en zelfredzaamheid, een lerende organisatie te zijn.
Lees hierover meer in de thema-uitgave van Zorg zijn werkt.

Klik hier voor een pdf van het gehele magazine.

Wij wensen u een fantastisch 2017!

01 januari 2017

In 2017 doen wij weer onze uiterste best om uw welzijn te bevorderen. Dankzij de inzet van onze professionals, vrijwilligers en de samenwerking met krachtige netwerkpartners doen we er alles aan om uw talenten te ontwikkelen en u de te handvatten te bieden om zoveel mogelijk zelf op te lossen. Als dit even niet lukt, doen we het samen.

Xtra op Den Haag FM

22 december 2016

Xtra is een samenwerking aangegaan met Den Haag FM. Dit berekent dat we vanaf deze maand tot en met eind volgend jaar met grote regelmaat terug komen met verschillende onderwerpen. 

In december zijn we gestart met een tv item over zwementie: zwemmen voor ouderen met dementie.

Daarnaast waren we in december te horen op de radio met de onderwerpen Welzijn op recept en Jeugdwerk tijdens feestdagen

Koninklijke onderscheiding voor Bilal Sahin, Vadercentrum Adam

21 december 2016


Op 20 december jl. ontving Bilal Sahin, coördinerend agoog van Vadercentrum Adam uit de handen van burgemeester Jozias van Aartsen een koninklijke onderscheiding voor zijn werk en betekenis binnen het Vadercentrum in Laak (Stichting MOOI, onderdeel van Xtra).

De burgemeester sprak zeer waarderende en lovende woorden uit over het belang van het Vadercentrum voor veel mensen in een moeilijk deel van de stad. Het belang van een plek voor mannen, die vaak uit lastige persoonlijke situaties komen, om elkaar te kunnen ontmoeten, voor elkaar van betekenis te kunnen zijn en die ertoe leidt dat zeer veel van deze mannen gaan participeren, zich emanciperen en (weer) volwaardig kunnen ‘meedoen en meehelpen’ in onze samenleving.

De aanwezigheid van Bilal en zijn manier van werken is hierin een enorme ‘motor van betekenis’.

Voor al zijn inzet en ook de wijze waarop hij dit doet ontving Bilal dan ook, namens de Koning, een zeer verdiende Ridderorde en wist hij voor één keer bijna geen woord meer uit te brengen…

Van harte gefeliciteerd Bilal!

Bekijk hier de lovende woorden van burgemeester Jozias van Aartsen en MOOI directeur Hans Roskam.

(Foto Brechtje Roos)

Meer informatie
Voor meer informatie over het Vadercentrum Adam en inschrijven op deze nieuwsbrief via www.haagsevaders.nl/site/

Vadercentrum Adam
Jonckbloetplein 24
2523 AR Den Haag
Tel. 070 205 2410
info [at] haagsevaders [dot] nl

Haagse Luikjes

13 december 2016

December is van oudsher de maand van reflectie en ontspanning. Een tijd waarin tijd is voor de familie en het maken van nieuwe plannen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. In een grote stad als Den Haag is december ook een maand waarin veel mensen eenzaamheid voelen en ervaren. Het is tijd om aandacht te vragen voor de aanpak van eenzaamheid en dit thema prominent op de kalender te zetten. Daarom staat er vanaf 1 december in de hal van het stadhuis een grote kalender. Elke dag wordt hierin een luik geopend rondom het thema eenzaamheid. Niet alleen in het Atrium, maar ook bij allerlei bestaande en nieuwe initiatieven in de stad gaan we de strijd aan tegen eenzaamheid. Haagse Luikjes gaat op zoek naar onverwachte verbindingen en verrassende verhalen.

Xtra is partner van Haagse Luikjes en komt hierin met meerdere projecten terug . Bekijkt u hier bijvoorbeeld de filmpjes van luikje 3 'Luisteren', luikje 5 'Vieren', luikje 9 'Beleven' en luikje 10 'Gezondheid'.

'Onze' vrijwilliger uitgeroepen tot Haagse Held 2016

12 december 2016

Op woensdag 7 december is onze vrijwilliger Peer van der Woude uitgeroepen tot Haagse Held in de categorie Buurt & Omgeving. Peer van der Woude is vrijwilliger bij VÓÓR Welzijn, onderdeel van Xtra.

De Haagse Helden verkiezing vestigt de aandacht op vrijwilligers als de onzichtbare helden van onze samenleving. Het is belangrijk dat deze helden de erkenning krijgen die ze verdienen. Gemeente Den Haag, PEP Den Haag en ibis hotel Den Haag City Centre organiseerden daarom voor de tweede keer de ‘Haagse Helden verkiezing’.

Xtra is trots op al haar vrijwilligers en feliciteert Peer van der Woude met deze welverdiende erkenning.

Xtra kijkt naar de toekomst op dag 9 van de Haagse Luikjes

12 december 2016


Op dag 9 van de Haagse Luikjes staat het thema - beleven- centraal.
Xtra zet een virtual reality bril in om de eenzaamheid te bestrijden en staat open voor ideeën waarbij nieuwe technologie kan helpen om het welzijn van de Haagse inwoners te bevorderen. Bekijk hier het videoverslag.

Bewoners, veelal ouderen, moeten soms over een drempel heen geholpen worden om bijvoorbeeld naar een dagbesteding te gaan of naar een etablissement voor de avondmaaltijd. Vaak is er weerstand of zijn er praktische bezwaren om niet te gaan met als gevolg dat ouderen zich regelmatig niet of nauwelijks meer buiten begeven en eenzaamheid op de loer ligt. Hoe kunnen deze mensen geholpen worden om over de drempel heen te stappen? Techneuten bedachten een oplossing met virtual reality die is uitgetest bij Wijkcentrum Mariahoeve in Haagse Hout.

Virtual reality
Stef Beun, wijkmanager Mariahoeve, Deze techniek werkt wellicht bij de meest kwetsbare doelgroep en dat zijn mensen die thuis zitten. Samen gaan we binnen deze virtuele omgeving de weg naar het winkelcentrum lopen. We kijken waar de angst zich voordoet. Door middel van deze nieuwe manier van beleven, helpt deze techniek mensen letterlijk over een drempel heen. In de bibliotheek zijn de reacties van de deelnemers bijzonder enthousiast. Een moeder van 92 roept tegen haar dochter, kijk links, dan zie je de zee en oh pas op voor natte voeten!

Oud Den Haag
Door het delen van een specifiek onderwerp ontstaan de mooiste gesprekken. Stel je toch eens voor dat er beelden vertoond worden van oud Den Haag. Hoe ontroerend kan dit zijn voor ouderen om dit verleden gezamenlijk te herbeleven en herinneringen te delen.
 

Mysterie Guests geven Servicepunten XL gemiddeld een 9.2!

01 december 2016

Elk kwartaal worden de 15 Wijkcentra van Xtra waarin de Servicepunten XL gevestigd zijn, bezocht door zogenaamde Mysterie Guests. Dit zijn vrijwilligers die zijn getraind door ‘de gemeente’ om de dienstverlening in de Servicepunten XL te ervaren en te beoordelen. De rapportages over hun bevindingen maken onderdeel uit van de WMO-verantwoording van de wethouder aan de Gemeenteraad.

In het afgelopen jaar hebben de scores in deze rapportage een stijgende lijn laten zien. In het afgelopen kwartaal hebben we gemiddeld over de Servicepunten XL een score van 9.2 behaald. Ook al zijn de bezoeken van de Mysterie Guests elke keer weer een momentopname, het is toch een prachtig resultaat om trots op te zijn. De dienstverlening op ‘de pleinen’, de gastvrijheid, de kwaliteit van de intern en externe verwijzingen en de kennis van de algemene voorzieningen in de wijken is zichtbaar verbeterd. Dit komt onze cliënten en bezoekers zeker ten goede en daar gaat het natuurlijk ook om.

Convenant buurtbemiddeling in Zoetermeer verlengd met 3 jaar

21 november 2016

Vorige maand werd bij Stichting MOOI (Onderdeel van Xtra) aan de Willem van Cleeflaan in Zoetermeer, het ‘convenant Buurtbemiddeling’ getekend door woningcorporaties Vidomes, Vestia en De Goede Woning. De samenwerking wordt hiermee met drie jaar verlengd. Het project, dat sinds 2002 bij MOOI en haar voorganger is ondergebracht en dat wordt gefinancierd door woningbouw en gemeente, is ook vandaag onverminderd succesvol.

Bij Buurtbemiddeling bezoeken getrainde vrijwilligers na verwijzing of aanmelding door de mensen zelf, buren die in een conflict dreigen te geraken. Met goed luisteren, gebruik van mediation technieken en vooral het bewaken van totale onpartijdigheid, brengen de vrijwillige gespreksleiders, buren ertoe afspraken te maken om escalatie in het conflict te voorkomen.

Met deze verlenging van de samenwerking geven de corporaties aan zeer blij te zijn met het project en investeren zij in leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Buurtbemiddeling is CCV gecertificeerd. Meer lezen? Kijk op http://www.mooi-zoetermeer.nl/volwassenen/buurtbemiddeling

Hoe krijg je senioren aan de robotica?

14 november 2016

Aan de techniek ligt het niet. Er is al een keur aan technologische hulpmiddelen op de markt die senioren helpen hun huishouden draaiend te houden, zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar veel ouderen hebben nog koudwatervrees voor dergelijke snufjes. Sociaal werk kan hen helpen die angst te overwinnen.

Lees hier het artikel dat verscheen op www.beteroud.nl over robotica en de ondersteuning die Xtra biedt.

Dromen Denken Doen Award

10 november 2016

De Dromen Denken Doen (DDD) Award is het gereedschap van Den Haag om Haagse problemen ana te pakken. De DDD Award verbindt twee werelden: bewoners en ondernemers. Zij werken samen aan een nog mooier en beter Den Haag met als motto: maatscahppelijke winst maken we samen. 

Bekijk hier het filmpje waarin toegelicht wordt wat de drie fasen zijn van de DDD Award.

Stuur een Haags probleem of liever een Haagse droom in en schrijf in op onze nieuwsbrief op www.ddd-award.nl

 

Samenwerking met Stichting Yasmin verstevigd

07 november 2016

Vanaf 25 oktober jl. is Stichting Yasmin ook vanuit Wijkcentrum Moerwijk van Stichting MOOI  (onderdeel van Xtra) actief. Stichting Yasmin bestaat als sinds 1982 en heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een actief vraaggericht participatie- en talentontwikkelingscentrum voor alle vrouwen uit Den Haag.
Eén stedelijk participatiecentrum is onvoldoende voor alle vrouwen, die zich in een financieel afhankelijke positie bevinden, die schoolgaande kinderen hebben, die alleenstaand zijn, die met armoede te maken hebben en die geen geld hebben om de wijk uit te gaan. Om deze reden is besloten om Yasmin uit te rollen over de diverse Haagse Wijkcentra. In Wijkcentrum Mariahoeve in Haagse Hout is Yasmin reeds actief. Vanaf 25 oktober werken ze eveneens vanuit Wijkcentrum Moerwijk, gevolgd door Wijkcentrum Bouwlust.
Door deze samenwerking wordt de gezamelijke doelstelling om meer vrouwen in een geïsoleerde positie in de stad te bereiken en te ondersteunen vergroot.

Stichting Yasmin
De filosofie van Stichting Yasmin is dat iedereen een talent heeft, dat zij kan inzetten in de samenleving. Maar je moet mensen wel ondersteunen om hun talent te laten bloeien. Stichting Yasmin maakt gebruik van de participatie ladder en heeft voor elke trede op deze ladder een methodiek ontworpen om mensen te stimuleren het beste uit hun zelf te halen, zodat zij maatschappelijk en uiteindelijk ook economisch onafhankelijk kunnen zijn.

Meer informatie:
Bianca Hoogerwaard
bdhoogerwaard [at] gmail [dot] com
www.stichtingyasmin.nl

Hoe geven wij VVE Thuis vorm?

03 november 2016

Den Haag scoort goed in een onderzoek dat de Onderwijsinspectie deed naar de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen. Vier keer wordt de Haagse VVE als voorbeeld gesteld aan andere gemeenten. In deze video wordt een bezoek gebracht aan onze Voorschool peuterspeelzaal 't Peuterpalet. Hoe hebben zij de VVE Thuis vormgegeven?

Al onze Voorscholen bieden VVE Thuis. U vindt al onze Voorscholen op www.xtralocaties.nl/voorscholen

Xtra krijgt ISO9001 Certificering!

20 oktober 2016


Begin oktober is door Lloyd’s Register - een onafhankelijke dienstverlener van certificering - vastgesteld dat het managementsysteem van Xtra voldoet aan de eisen van de ISO9001:2015 norm*. Xtra en de werkmaatschappijen ontvangen daarvoor een gezamenlijk certificaat. In 2017 zal ook MEE als onderdeel van Xtra worden opgenomen in dit certificaat (nu heeft MEE nog een separaat ISO9001:2015 certificaat).

De keuze voor certificering op deze kwaliteitsnorm past in het meerjarenperspectief van Xtra. Het gebruik van een managementsysteem gebaseerd op deze kwaliteitsnorm biedt Xtra de basis om  haar dienstverlening verder door te ontwikkelen.

Bij de beoordeling van het kwaliteitssysteem waren er complimenten over de wijze waarop het kwaliteitsdenken geïntegreerd is in de reguliere werkwijze. De auditoren zagen uniformiteit - waarbij tegelijkertijd ook ruimte bleef voor eigenheid, deskundigheid en daadkracht.

Verder is geconstateerd dat Xtra in staat is te voldoen aan de eisen die door cliënten en wet- en regelgeving gesteld worden. Daarnaast is Xtra de zelforganisatie binnen teams steeds verder aan het versterken. Dit werd als een positief punt gezien. 

Gezien de continu veranderende omgeving waarbinnen Xtra opereert zijn wij erg trots op dit resultaat!

* ISO 9001:2015 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Het waarborgt de kwaliteit van de dienstverlening en ook dat organisaties zich houden aan de geldende wet- en regelgeving

Xtra zoekt mee naar de perfecte match tussen ouderen en zorginnovaties

18 oktober 2016

Het is een eenvoudige constatering dat ouderen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Zo wonen op dit moment maar liefst zes van de zeven 80-plussers thuis. Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor thuis wonen echt niet meer kan. Maar de bevolking wordt wél steeds ouder en de komende jaren moeten gemeentes op zoek gaan naar gerichte antwoorden op de vraag hoe senioren zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig thuis kunnen wonen. Want welke zorginnovaties zijn hiervoor nodig?

Project IZI
Xtra neemt deel aan project IZI. Een samenwerkingsproject vanuit de gemeente Den Haag met woningcorporatie Haag Wonen, leveranciers en bewoners. In een complex van Haag Wonen is een leefwereldonderzoek gedaan bij een kleine honderd bewoners. Uit die interviews volgt welke behoeften er (gaan) leven. Samen met leveranciers wordt er nu gekeken of die behoeften met technologie vervult kunnen worden, zoals met robotica. Heel ‘iteratief’, dat wil zeggen dat de aanpak en uitgangspunten continu bijgesteld kan worden op basis van informatie uit het veld. Voor de bewoners is het ook erg fijn om de technologie in hun eigen vertrouwde omgeving uit te proberen. Daarnaast is er in het complex een ‘ervaarwoning’ gebouwd. In deze woning kunnen bewoners, maar ook medewerkers van de samenwerkingspartners, de nacht doorbrengen en zelf ervaren hoe het is om in een huis vol sensoren te leven. Met deze aanpak hopen we technologische oplossingen te vinden die aanslaan bij de behoeften van ouderen zodat de oplossingen ook daadwerkelijk worden gebruikt. Er zijn namelijk al een hoop ehealth oplossingen echter blijkt in de praktijk dat er maar weinig zijn die ouderen ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Meer informatie?
Neem contact op met Conny van den Berg, c [dot] vandenberg [at] xtra [dot] nl

Bron: Dirk van Brederode, adviseur Smart The Hague, gemeente Den Haag

Ondertekening convenant MOOI - Mondriaan

10 oktober 2016

 

Op 6 oktober jl. hebben de directeur van Stichting MOOI (onderdeel van Xtra), Hans Roskam en de schooldirecteur van de School voor Orde en Veiligheid van ROC Mondriaan, Lucienne Lavèn een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

De samenwerking is voor beide partijen uniek, omdat de beveiligingsstudenten voor het eerst praktijkervaring opdoen in een welzijnsorganisatie. Stichting MOOI draagt in deze samenwerking bij aan de professionele ontwikkeling van studenten die de opleiding tot Beveiliger 2 en/of Coördinator Beveiliger volgen.

Vijf studenten van de opleiding Beveiliging (niveau 2 en 3) van ROC Mondriaan lopen stage in het wijkcentrum Bouwlust aan de Eekhoornrade in Den Haag Zuid-West. Ze draaien de ochtend- en middagdiensten met de beheerder van het wijkcentrum. Naast het bewaken van de veiligheid speelt hospitality een belangrijke rol in deze stage. De studenten vormen een zelfsturend team. Onder leiding van een student van de opleiding Coördinator beveiliging (niveau 3) gaan de studenten zelfstandig aan de slag en tonen ze initiatief.

De beveiligingsstudenten zijn een waardevolle toevoeging want er is volop leven in het wijkcentrum. Het is een ontmoetingsplaats voor wijkbewoners, maar het heeft ook een sociaal restaurant voor ouderen, een jeugdhonk, een peuterinstuif en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Daarnaast is er in het wijkcentrum een servicepunt XL, waar buurtbewoners terecht kunnen met vragen of als ze hulp nodig hebben. De rol van de beveiligingsstudenten houdt in het wijkcentrum een goede balans tussen gastheer/vrouw en veiligheid.

De samenwerking bevalt nu al zo goed, dat Stichting MOOI de intentie uitsprak om deze samenwerking uit te gaan breiden. Dit betekent dat er meer stageplekken voor studenten Beveiliging niveau 2 en niveau 3 beschikbaar kunnen komen.

Overlijdensbericht Dik Hooimeijer

03 oktober 2016


Afgelopen zondag is, na een periode van ziekte, onze collega Dik Hooimeijer overleden. Dik werkte bijna 40 jaar in het welzijnswerk in Den Haag, waarvan de laatste jaren als Manager Projecten en Innovatie bij MOOI. Hij was betrokken, respectvol, loyaal en geliefd binnen onze organisatie. Dik was voor veel collega’s een creatieve en positieve inspirator, soms een ‘vader en een vriend’, maar bovenal een goed mens, die de wereld om zich heen graag een beetje mooier probeerde te maken. We gaan Dik enorm missen.

Er is de mogelijkheid om een  boodschap, herinnering of anekdote te sturen aan Coby van der Zanden, C [dot] vanderZanden [at] stichtingmooi [dot] nl. Deze berichten zullen, gebundeld in een mooi boekwerk aan zijn vrouw overhandigd worden. Indien u hieraan wenst deel te nemen verzoeken wij uw inbreng voor a.s. woensdag 12 oktober aan te leveren.

Op zaterdag 8 oktober om 10.00 uur wordt de begrafenisplechtigheid gehouden in de aula van crematorium Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 te Den Haag.
Na de plechtigheid wordt Dik begraven op begraafplaats Westduin, Ockenburghstraat 27 te Den Haag.
Vervolgens is er een samenzijn in de condoleanceruimte van Ockenburgh, waar wij met de familie het glas kunnen heffen op Dik.

De Haeghe Groep en Werkse! gaan schoonmaakwerkzaamheden Xtra verzorgen

03 oktober 2016


De schoonmakers van de Sociaal Werkbedrijven de Haeghe Groep en Werkse! gaan vanaf 1 oktober aan de slag voor Xtra.  Eric Lemstra van de Raad van Bestuur Xtra heeft op 28 september samen met de directeuren van de Haeghe Groep en Werkse! in aanwezigheid van wethouder SWWS Rabin Baldewsingh een handtekening gezet onder het samenwerkingscontract voor zeven jaar, inclusief eventuele verlenging. Het contract omvat de schoonmaak van zo’n vijftig locaties  in de regio Haaglanden en Delft en omgeving. De Haeghe Groep neemt de panden in de regio Den Haag onder handen. Werkse! doet de regio Delft.

Opdracht gegund aan Haags/Delftse combinatie
Via een openbare aanbesteding voorbehouden aan de Sociale Werkbedrijven hebben de Haeghe Groep en Werkse! elkaar opgezocht. Mede door de gezamenlijke inschrijving heeft Xtra deze opdracht gegund aan de Haags/Delftse combinatie. Voor deze gezamenlijke opdracht wordt voor de medewerkers nieuwe kleding aangeschaft waarop de logo’s van beide partijen worden gedrukt. Xtra vertrouwt op een succesvolle samenwerking.

Prachtige uitdaging
Beide Werkbedrijven zien een prachtige uitdaging in deze grote opdracht. Thomas Schwencke, Algemeen Directeur Haeghe Groep: ‘Het is geweldig dat twee SW-bedrijven samen optrekken om deze Xtra-opdracht in Den Haag en Delft uit te voeren. Het is ook mooi voor de vele inwoners die plezier hebben van de buurthuizen én voor een inclusieve regio waar iedereen mee moet kunnen doen. Ook via werk.’

Hans van der Sandt, directeur van Werkse!: ‘Dit is een prachtige kans om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkleeromgeving te bieden waarbij ze zich kunnen ontwikkelen en doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.’

Goede bekenden
De Haeghe Groep en Werkse! zijn geen vreemden van elkaar. Zij werken al enkele jaren naar volle tevredenheid samen binnen een groot doorlopend schoonmaakproject voor de Veiligheidsregio Haaglanden. En recent hebben ze samen veel werk verzet voor het Olympic Experience-evenement in Scheveningen. De grote gezamenlijke schoonmaakklus voor Xtra is weer een mooi voorbeeld van de uitvoering van de Participatiewet. Ook biedt het perspectief voor nog meer samenwerking in de toekomst tussen Werkse! en de Haeghe Groep.

Onderzoek: Expertise Integrale Vroeghulp sluit goed aan op lokale (jeugd)wijkteams

27 september 2016


Integrale Vroeghulp heeft in overleg met verschillende gemeenten een onderzoek gedaan naar de samenhang tussen de Integrale Vroeghulp en de lokale (jeugd)wijkteams. Uit dit onderzoek blijkt dat de expertise van het Integrale Vroeghulp team een goede aanvulling is op de lokale (jeugd)wijkteams. Vooral de nauwe samenwerking met het medische circuit en de mogelijkheid voor ouders om met het multidisciplinaire team in overleg te gaan wordt als zeer waardevol ervaren. Voor de continuïteit van deze zorg is het van belang dat er in de regio een eenduidig beleid op dit punt wordt gevoerd.
MEE Zuid-Holland Noord, onderdeel van Xtra, coördineert Integrale Vroeghulp.

Burenhulpcentrale.nl wordt DenHaagDoet.nl/burenhulp

22 september 2016

Op 24 september, de landelijke Burendag, verandert de naam van Burenhulpcentrale Den Haag officieel in Den Haag Doet Burenhulp. Dan gaat ook de communicatiecampagne ‘Buurtbewoners helpen elkaar graag’ officieel van start. Hierin staat niet alleen de nieuwe website denhaagdoet.nl/burenhulp centraal, maar ook dat het voor een buur een kleine moeite is om een klusje te doen. Den Haag Doet Burenhulp is een initiatief van de Gemeente Den Haag, PEP Den Haag en welzijnsorganisatie Xtra. Dankzij deze samenwerking en de nieuwe website heeft Burenhulp toegang tot een groter netwerk van vrijwilligers en kan zij nog beter hulpvragers en hulpbieders koppelen.

Dit ‘matchen’ blijft in handen van de welzijnsorganisaties MOOI, VÓÓR Welzijn en Zebra (allen onderdeel van Xtra). Zowel persoonlijk als online. Huidige leden van de Burenhulpcentrale Den Haag kunnen rekenen op de ondersteuning die zij gewend zijn.

Wat is Burenhulp
Iedereen kan wel eens hulp gebruiken en veel mensen willen hulp bieden. Burenhulp brengt vraag en aanbod bij elkaar. Het gaat om eenvoudige, meestal kortdurende klussen. Een klusje in huis of de tuin, vervoer naar de dokter, de hond uitlaten, boodschappen doen, koken of de tv instellen. Informatie over hoe het werkt en de klussen staan op www.denhaagdoet.nl/burenhulp. Langsgaan bij een Servicepunt XL kan ook of bellen met  070-2053333

Ontmoet medewerkers van Burenhulp op Burendag
Tijdens Burendag, op zaterdag 24 september, zijn medewerkers van Burenhulp aanwezig bij verschillende activiteiten van burendag.nl in Den Haag. Buurtbewoners kunnen bij hen terecht voor vragen of zich direct aanmelden voor vragen of bieden van hulp.

Jongeren buurthuis Bario winnen Gulden Klinker Den Haag

22 september 2016

 

(foto gemeente Den Haag)

De Gulden Klinker van de gemeente Den Haag gaat dit jaar naar de jongeren van Centrum Bario in Transvaal. Dat is een prijs voor Hagenaars die samen actie ondernemen om hun omgeving schoner, veiliger of prettiger te maken.

De jongeren van Bario zijn tussen de 8 en 14 jaar oud en gaan elke week op pad om klusjes te doen. Ze maken bijvoorbeeld de doorgangen achter de huizen schoon, halen oud brood of batterijen op, prikken papier van straat of brengen rozen naar ouderen in verzorgingstehuizen.

Woensdag kregen ze uit handen van wethouder Boudewijn Revis de bijbehorende cheque van 1000 euro overhandigd. Dit bedrag mogen ze besteden aan de verfraaiing van de omgeving of het aanschaffen van materiaal.

(Bron: Omroep West)

Voorscholen Den Haag succesvol

21 september 2016

De Voorscholen in Den Haag scoren goed. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat de achterstand van kinderen die naar Haagse voorscholen zijn geweest, is verkleind. Op sommige punten is de stad zelfs een voorbeeld voor andere gemeenten. De stad wordt onder andere gesprezen omdat voorscholen in den Haag alleen subsidie krijgen als ze een goede samenwerking met een basisschool hebben. Programma’s worden op elkaar afgestemd, zodat er een doorgaande leerlijn is.
Wethouder Ingrid van Engelshoven geeft aan door te willen gaan op deze positieve ontwikkeling en meer kinderen deze kans te willen bieden.

De voor- en vroegschoolse educatie is bedoeld voor kinderen vanaf 2,5 jaar met een taal- of ontwikkelingsachterstand. Xtra heeft door heel Den Haag Voorscholen.

Staatsecretaris Van Rijn bezoekt Sensoor

14 september 2016

Fotograaf: René Verleg

Staatssecretaris Van Rijn was, evenals wethouder Klein van Den Haag en wethouder Vugs van Zoetermeer, afgelopen dinsdag aanwezig bij een landelijke bijeenkomst van Coalitie Erbij. De bijeenkomst vond plaats in  Centrum Bezuidenhout-West van VÓÓR Welzijn, onderdeel van Xtra.
Aan het eind van de bijeenkomst heeft de Staatssecretaris een bezoek gebracht aan Sensoor Haaglanden. Landelijk Sensoor is kernlid van Coalitie Erbij.

Staatssecretaris Van Rijn was aanwezig bij de eerste trainingsdag van een groep nieuwe vrijwilligers van Sensoor. De staatssecretaris sprak zijn respect uit voor de nieuwe Sensoor vrijwilligers, zeker omdat bij Sensoor gesprekken binnenkomen over emotioneel beladen onderwerpen, dag en nacht. Vervolgens is de staatssecretaris in gesprek gegaan met een vrijwilliger in de belkamer. Daaruit kwam naar voren dat de meeste gesprekken die bij Sensoor worden gevoerd als thema enige vorm van eenzaamheid hebben, vaak in combinatie met diverse andere problematieken als psychische problematiek, relaties en financiën. De Sensoor vrijwilligster vertelde dat vrijwilligers gewend zijn om aandachtig te luisteren naar de bellers, zodat de bellers zich gehoord en gesteund voelen. Waar mogelijk wordt samen geprobeerd inzicht te krijgen in mogelijkheden om een situatie te verbeteren. Tot slot werd gesproken over de landelijke samenwerking tussen 113Online (Zelfmoord? Praat erover) en Sensoor. 113Online telefoon gesprekken worden mede beantwoord door Sensoor vrijwilligers.